Március 15.

 2009.03.13. 09:39

 Mi jut eszedbe erről a napról?

Nemzeti ünnep, 1848, forradalom, Petőfi, Nemzeti dal, 12 pont, kokárda...

A nemzeti ünnep olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli.

 

Mi is történt 1848 március 15.-én?

A bécsi forradalom híre ösztönző hatással volt a magyar radikális ifjakra is. 15.-én a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak. Alig néhányan indultak el Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét a Nemzeti Dal-t.
Délután naggyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol már több tízezer ember jelent meg. Itt felolvasták a 12 pontot és Petőfi is elszavalta költeményét.

 

 

Ezután a Várba vonultak, hogy a Helytartótanáccsal elfogadtassák követeléseiket. Ez teljes mértékben sikerült, így vér nélkül győzött a forradalom. Az összegyűlt tömeg követelésére Táncsics Mihályt is szabadon bocsátották.

Forrás: http://www.magyarorszag.hu/2004marcius15/# 

 

Tudtad-e hogy...?

 

Anekdoták az 1848-49-es szabadságharc idejéből

"A derűs, olykor fekete humorral átitatott történetek közel hozzák a mai kor emberéhez a régi idők hétköznapjait – mindenféle történelmi pátosz és historizálás nélkül."     Lothringer Miklós


1848 - stratégiai játék 

"A személyes élménynél nincs maradandóbb tanulási forma. Egészen más valamit átélni, cselekvő résztvevőként bekapcsolódni, mint csak a tanár előadását hallgatni vagy érdemjegyért adni feleletet arról."            Magyar Bálint


 

 Aki az ünneppel kapcsolatban többre kíváncsi, szemezgessen itt: http://marcius15.linkcenter.hu/

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Kokárda

Kokárda készítése

 

 

 

 

 

Címkék: március 15 nemzeti ünnep

A bejegyzés trackback címe:

https://kezmuvesszakkor.blog.hu/api/trackback/id/tr67999570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása